fbpx

Eat. Sleep. Meditate. Repeat.

Op 5 en 6 oktober 2019 organiseert NivonJong voor de tweede keer een zenweekend in Drenthe. Onder intensieve begeleiding van een professionele docent zul je twee dagen verblijven in het Internationaal Zen Center Noorder Poort. Je slaapt samen met andere NivonJongers in een sfeervolle boerderij waar je leert wat meditatie voor je kan betekenen, wandelingen maakt door de weilanden & akkers en maaltijden krijgt voorgeschoteld uit eigen tuin, dit alles in volledige stilte. Hieronder lees je waarom ik het iedereen zou gunnen mee te gaan op stilteweekend.

Vorig jaar vertrok ik naar het eerste NivonJong zenweekend in Drenthe. Eerlijk gezegd was ik -uitgezonderd van de korte yoga meditaties- een groentje in de wereld van mediteren. Nu liet ik langzaam de stad achter me en beton werd vervangen door weiland. Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland, hier en daar springt een boerderij in het oog. Er zijn vooral veel koeien. We haalden nog een koffie bij een tankstation waar een jongeman ons vrolijk lachend welkom heette. Met een laatste shot cafeïne reden we de polderweggetjes op, verstuurde ons laatste appje voor we offline gingen, en arriveerden op de zen-boerderij in the middle of nowhere.

Een grote oude boerderij, waar nu monniken wonen. Zij leiden hier een sober bestaan vol meditatie en houden zich dagelijks bezig met tuinieren, koken en ontvangen groepen die willen leren over Zen. Zen is een vorm van het Boeddhisme. Een stroming die, in tegenstelling tot het Tibetaans boeddhisme, de wereld over is gegaan en nu ook in het Westen wordt beoefend. Zen meditatie focust zich op geconcentreerd zijn in het hier en nu. Dat klinkt makkelijker dan dat het is. Probeer maar eens een minuut je ogen dicht te doen en je te concentreren op ‘zijn’. Dat lukt niet zomaar, het vergt training van de geest.

Stilteweekend 2018

Door ons dagelijkse leven vol to-do lijstjes en afleidingen is dat Zijn in het Nu een groot probleem. Dat merk ik ook bij mezelf. Het checken van mijn telefoon is een reflex van mijn hand geworden, een boek lezen of in een flow komen op werk is een uitdaging. En de confrontatie met de chaos van mijn dagelijkse leven mondt zo nu en dan uit in het kwijtraken of vergeten van spullen, achter feiten aanlopen en met mijn hoofd al drie uur in de toekomst denken waardoor dat wat nu plaatsvindt niet goed verwerkt wordt.

Best bevrijdend om die telefoon voor 48 uur uit te zetten en mij over te geven aan de stilte en het zijn. Daarnaast werden we zeer professioneel begeleid door de docent die ons ook vertelde over de achtergrond van het Zenboeddhisme en het dagelijks leven in de boerderij waar we terecht waren gekomen. We aten in stilte, een ervaring die je zintuigen op een andere manier prikkelt. We liepen tijdens zonsopgang door de polders samen met de ontwakende koeien. De pracht van de natuur ontroerde me. De herinnering aan die wandeling staat op mijn netvlies gebrand in plaats van mijn Instagram.

En als dan het gewone leven na het weekend weer doorgaat, kun je met de geleerde meditatie tactieken makkelijker die tien minuten per dag pakken. Om even te gaan zitten, je ogen te sluiten en gewoon te zijn. Het blijft een uitdaging en ik wil niet claimen dat je na het weekend voor de rest van het jaar Zen blijft, maar geef het eens een kans en wie weet raak je net als ik geïnspireerd om iets vaker dat moment aan te grijpen van even niks doen in het nu.

Schrijf je HIER in voor het stilteweekend van NivonJong!

Zenweekend