fbpx

Feest zonder Waste

Tijdens het schrijven wordt er in de Lowlands 2019-appgroep druk overleg gepleegd over wie de partytent dit jaar meebrengt en hoeveel blikjes bier, zakken chips en flessen cola er moeten worden ingeslagen. De zoveelste partytent, bedenk ik me, die na 4 dagen dienst verlenen verloren zal achterblijven in de Flevopolder, tussen alle duizenden andere wegwerp tenten. Nog te zwijgen over al het andere afval. Maandagochtend zal de polder er als een apocalyptisch spooklandschap bijliggen om vervolgens razendsnel schoongeruimd te worden door een leger van afvalruimers. Zij mogen de spiksplinternieuw gekochte wegwerptenten voor ons afbreken en ons overgebleven voedsel in vuilniszakken gooien, de mix van afval valt nauwelijks te recyclen en zo worden de ruïnes van het zóveelste festival allemaal verbrand. Een treurige realiteit die resulteert uit ons weekendje ‘ontsnappen aan de realiteit’ zonder om te kijken naar wat we achterlaten.

Op de website van een van Nederlands drukstbezochte festivals, Zwarte Cross, draait de organisatie er niet omheen: “…het zou niet eerlijk zijn om te pretenderen dat wij door onze verschillende milieumaatregelen festivals organiseren die milieuvriendelijk zijn. Laat je niet wijsmaken door hippe marketeers en vlot gebekte communicatiestrategen: een festival organiseren is niet duurzaam of goed voor het milieu. Nog niet!” Vanuit alle organisatorische hoeken van festivalland worden er duurzame initiatieven opgezet met als bedoeling uiteindelijk een zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten in de natuur. Want juist de natuur is waar deze festivals meestal plaatsvinden. Groen transport naar het terrein, biologisch afbreekbare bekers, gebruik van grondwater ter plekke, minder vleesverkoop en nog veel meer sustainable solutions. Probleem blijft dat wat er op de campings aan rotzooi achterblijft, toch echt de verantwoordelijkheid is van de festivalganger, wij dus.

Etensresten, tenten, sigarettenpeuken, poncho’s, plastic flesjes, blik, een opblaaskrokodil en een doormidden gebroken campingstoeltje. Omdat je op een festival vaak geen zin hebt in ‘moeilijk doen’ en laat staan ‘verantwoordelijk doen’ is de foute keus zo gemaakt. Dus even heel praktisch: wat kun je nu zelf doen (oh, en eigenlijk weet je dit natuurlijk gewoon al lang):

  • Er zijn heus wel genoeg prullenbakken en dit afval wordt wél gescheiden en gerecycled. Gooi echt ál je afval weg. Ook je kauwgom, ook je sigaret.
  • Hergebruik de tent. Bespaar onnodige uitgaven aan wéér een nieuwe tent. Wie weet kan je hem uitlenen of komt hij volgende zomer weer van pas (óók de partytent). Er zijn ook mogelijkheden je tent te doneren of af te leveren bij de Kringloop. Kortom: neem die extra verantwoordelijkheid bij het weggaan, een hele kleine moeite met grote impact.
  • Na het weekend wil je maar twee dingen: een douche en een bed. Alles wat je niet wil is in de file belanden op het parkeerterrein. Festivals zetten steeds vaker in op goedkoop en milieuvriendelijk vervoer. Bekijk je opties of pak de trein.
  • Vegetarisch eten op festivals is echt al jaren geen straf meer.
  • Een felroze trui die stof ligt te vangen achterin je kast. En toegegeven de spijkerbroek met glitters was een behoorlijke miskoop. Een festival is bij uitstek de plek eens wat anders aan te trekken dan je werkkloffie en weer wat nieuw leven te blazen in vergeten outfits. Helemaal niet nodig om een nieuwe collectie aan te schaffen!

Meer lezen? Een kleine selectie aan interessante artikelen over duurzame initiatieven van festivals:
• Biologisch afbreekbaar hennep-polsbandjes op Paradigm festival in Groningen – HIER
• Duurzame energietoren op Pukkelpop – HIER
• De BIO based PLA bekertjes op Lowlands, maar ook steeds belangrijker voor andere festival organisaties – HIER
• Het dancefestival DGTL aast op de naam duurzaamste festival ter wereld en hoopt in 2020 volledig circulair te zijn – HIER
• Heineken heeft tijdens ADE green een ‘plastic promise’ gemaakt en streeft naar 100% circulariteit – HIER

Tip! Ook bij Nivon zijn we voor ons eigen PiKa festival altijd bezig te verduurzamen, de voetafdruk zo klein mogelijk te maken en het feest zo groot mogelijk. Op 12 oktober gaan wij naar het We Are TMRW klimaatfestival georganiseerd door de Jonge Klimaatbeweging om nog meer inspiratie op te doen en de wereld in te brengen.