fbpx

Geschiedenis snuiven in Drenthe

Drenthe is misschien niet de eerste provincie waar je aan denkt als je op de Nederlandse geschiedenis onder de loep neemt. Maar wist je dat het bekendste archeologische monument van Nederland in Drenthe staat? En dat dit monument al meer dan 5000 jaar oud is? Natuurlijk speelde deze geschiedenis zich af lang voordat er überhaupt gesproken kan worden van ‘Nederland’. Maar het is zeker interessant meer te weten over welke bevolkingen allemaal de bodem met ons hebben gedeeld. En op de bodem van Drenthe vind je de Hunebedden gebouwd door de eerste boeren uit de Trechterbekercultuur (ca. 4900 tot 2750 voor Christus).

De eerste boeren van deze cultuur verbouwden hun voedsel niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en Denemarken. Zij leefden deels nog als jagers en verzamelaars en hebben weinig sporen achtergelaten voor archeologen. Dat wat zij wel nalieten valt moeilijk te missen: de Hunebedden. Reusachtige steenformaties waarschijnlijk door mensenhanden gestapeld, doemen op in het bosgebied van Drenthe. Hoe ze hier precies zijn gekomen en waarom blijft nog altijd een mysterie. De zwerfkeien vormen hoogstwaarschijnlijk grafkamers. Deze conclusie is getrokken n.a.v.. de grote hoeveelheid aan aardwerken gevonden rondom de Hunebedden. Deze zouden zijn meegegeven aan de doden. De aardwerken namen voornamelijk de vorm aan van, je raadt het al: trechterbekers.
Waar komt het woord Hunebed vandaan dan? Latere bewoners van het gebied verklaarden het bestaan van de rotsformaties door middel van reuzen die de stenen gedragen en gestapeld moeten worden. Een ander woord voor reuzen: Huynen, en zodoende Hunebed.

Een bijzondere geschiedenis dus die nog veel vragen oproept. Sowieso de moeite waard om eens met je eigen ogen te gaan kijken en je fantasie er op los te laten. Reis je nu af richting Drenthe vergeet dan niet dat je terecht kan in een Natuurvriendenhuis om de hoek van de Hunebedden! Het Hunehuis ligt middenin het bos. In de verdere omgeving is er nog genoeg te doen. Op nog geen ‘hunesteenworp afstand’ vind je de het karakteristieke Meppel, Giethoorn (a.k.a. het Venetië voor Aziatisch toerisme), en Steenwijk. Het huis ligt middenin het Nationale Park van Drenthe tussen de heide, het bos, de vennen en zandverstuivingen. De plaats ademt veel geschiedenis. Er zijn vuurstenen en pijlspitsen van rendierjagers gevonden die hier meer dan 14.000 jaar geleden bivakkeerden. Ook heeft er meer recentere geschiedenis plaatsgevonden. Er waren veel onderduikers verstopt in diep begraven bunkers in de Tweede Wereldoorlog en je vind er ook het herinneringscentrum en museum Kamp Westerbork. Tijd voor een historisch tripje naar het ‘Drents Pompeï’