fbpx

Inspirerende Nivonner Roos over interrailen

De reis zelf als belevenis

Met een (te zware) backpack stap je de trein in. Je installeert je in je stoel, pakt wat eten erbij en kijkt uit het raam. Zodra de conducteur langskomt pak je de golden ticket onder de treinreizen erbij en laat deze zien. Dat was makkelijk! De conducteur loopt naar de volgende en laat jou, de aanstaande wereldreiziger, achter zich. Vacation, here I come!

Voor veel mensen begint de vakantie pas bij aankomst. Zonde, want de reis naar je bestemming kan zo veel bieden. Door van je reis een belevenis te maken lijkt je vakantie veel langer te duren. Met de trein kan je heel Europa door en zie je meer van de wereld dan met een vliegtuig.

Interrail biedt daar een eenvoudig ticket voor: je kunt in een of meerdere maanden een aantal dagen reizen binnen Europa of binnen een specifiek land. Jongeren zijn extra voordeling uit. In sommige landen vallen bussen en veerboten ook onder de Interrail-pas. Zo kan je in Griekenland bijvoorbeeld eilandhoppen. Zie het landschap veranderen terwijl je er doorheen rijdt of vaart. Zo krijg je pas echt het gevoel dat je op reis bent!

Wegdromen

Vorig jaar heb ik een maand door Europa gereisd. Die eerste keer dat je zo’n buitenlandse trein instapt voel je je nog een beetje verdwaald. Maar zodra je kaartje is gecheckt kan je heerlijk ontspannen in je ruime stoel en wegdromen terwijl je naar buiten kijkt, kaartpelletjes speelt of je reis uitstippelt. Na een aantal dagen in Duitsland nam ik de Zwarte Woud-trein naar Zürich. Deze treinreis is werkelijk prachtig, ik heb nog nooit zo veel kleuren groen bij elkaar gezien! De volgende treinreis ging recht door de Alpen richting Venetië, heel bijzonder. Van Venetië naar Ljubljana en de volgende dag met de bus richting Lake Bled, het hoogtepunt van mijn reis. Na bijna een week in Slovenië verder naar Wenen en Krakow. De laatste stop was Budapest, met de nachttrein. Deze zijn helemaal prima in Europa en omdat ik samen met mijn vriend reisde hadden we een eigen ‘kamertje’.

Het mooie van treinen is: je ziet steeds wat nieuws; het landschap verandert langzaam en je krijgt veel culturen mee. Je ontmoet meer mensen. Zo was er een man die vroeg of we op zijn tas wilden letten. Het duurde langer dan verwacht en hij bedankte ons met een gebakje voor in de trein. Heel lief. Deze maand leek wel een half jaar te duren, omdat je in korte tijd op veel verschillende plekken komt. Je krijgt er een heel goed beeld van Europa door en hoe anders elk land is opgebouwd. Een enorme aanrader!

Roos Koekebakker