fbpx

Keep Calm and Go Camping

Kamperen, you either love it or you hate it, maar iedereen zou het eens moeten proberen. Met twee doorgewinterde kampeerders als ouders ken ik inmiddels best de fijne kneepjes van het vak. En ja, soms is het improviseren. Zo herinner ik mij die keer dat we om 2am in de auto schuilden omdat de bliksem letterlijk de bomen rondom onze tent deed kraken. Of met gekruiste vingers in de tent, in het oog van de storm en dat het slechts een kwestie van tijd leek te zijn tot de stokken het zouden begeven. Ik krijg nog steeds jeuk denkend aan die muggenplaag die onze tent overnam en nachtmerries van die camping waar ik over de scheerlijn van de buren struikelde en het gevoel had het bed te delen met dat Duitse stel drie tenten verderop.

Dit alles weegt echter niet op tegen de herinneringen die ik het sterkst aan kamperen link (en ik denk elke kampeerder met mij): wakker worden, tent openritsen, zacht briesje buitenlucht in je gezicht. De plaatselijke bakker die elke dag verse croissantjes aan de tent hangt. Koffiezetten op je eigen gastankje. Lange avonden met spelletjes en een kampvuur voor de tent. Het zachte getik van de regen op tentdoek tijdens een frisse bui. Begint het al te kriebelen? Bij mij wel.

Waarom is kamperen de ideale vorm van vakantievieren en ont-stressen? Kamperen brengt je heel erg letterlijk uit de dagelijkse roes van het leven. Zonder stroom, zonder keuken, back to basics. Hierdoor kun je de dagelijkse bezigheden ineens met veel meer aandacht doen. De supermarkt wordt een klein uitstapje, koken kost meer creativiteit op één gastankje, zonder stroom is er ineens zoveel tijd voor de stapel boeken lezend vanuit je hangmat, en wat dacht je van een goed gesprek terwijl de avond valt of juist in stilte naar de sterrenhemel staren, luisterend naar alle geluiden om je heen.

Het grootste voordeel: de sfeer die een opgezette tent in de natuur creëert, kan overal. Daar hoef je helemaal niet persé voor naar het verre zuiden of het hoge noorden. Sterker nog binnen een uur heb je vanaf de randstad al het gevoel back to nature te zijn op natuurkampeerterrein De Grutto. Op deze kleine rustige camping vervang je de ronkende motoren en haastige fietsers voor eindeloze weilanden en luierende koeien.

Ietsjes verder? In de oeverlanden van het Leekstermeer in Groningen ligt natuurkampeerterrein Lettelbert. Je kunt hier heerlijk kanoën door de prachtige natuur of fietsen naar Groningen.

Door in Nederland te blijven bespaar je een flinke smak geld, waarmee je een uitstapje kan maken zoals een kanotocht of een terrasje. In Oisterwijk, Noord-Brabant bijvoorbeeld. Je tent op het kampeerterrein Morgenrood, middenin een stiltegebied waar de staplaatsen her en der verdeeld liggen. Een openluchtzwembad in de buurt en dus een gezellig dorpje om de hoek.

Dus, check of je voldoende haringen hebt en vertrek. Neem nu ook even die ene vriend(in) mee met nul kampeerervaring, dat wordt gegarandeerd lachen (misschien erbij melden dat met-de-wc-rol-over-de-camping- een mythe is en er gewoon wc-papier in het toiletgebouw te vinden is).

Wist je dat Nivon nog een heleboel andere kampeerterreinen bezit? Je vindt ze verspreid over heel Nederland. Voor een volledige lijst klik HIER.

Via nivon.nl/corona vind je een actueel overzicht van welke kampeerterreinen nu of binnenkort weer open zijn.