fbpx

Minimalisme

De eerste twee decennia van deze eeuw zijn bijna voorbij, wat waarschijnlijk betekent dat je in de afgelopen twintig jaar langzaam betekenis bent gaan geven aan spullen. Spullen die staan voor herinneringen, helpen het leven handiger te maken of gewoon ‘voor de leuk’. Sta je weleens stil in de maatschappij om je heen? Van alle kanten schreeuwen de (web)winkels ons toe dat we spullen moeten kopen voor prijzen, die als je een stap verder denkt, onrealistisch zijn. Kort gesteld: we zijn allemaal koopverslaafd en dragen massaal bij aan een wegwerpmaatschappij. We graven onze eigen vuilnisbelt die direct bijdraagt aan de grote niet te missen roze olifant (€3,99 van de Action of ronddobberend in the plastic soup) Klimaatverandering.

Er zijn zóveel verschillende individuele acties die je als mens kan ondernemen om je CO2 voetafdruk op deze planeet te verkleinen. Minder vlees, Minder vliegvakantie, Minder plastic flesjes of tasjes. Alles moet minder en dat staat in lijn met een lifestyle die de afgelopen jaren populariteit aan het winnen is. Weleens gehoord van het Minimalisme?

Minimalisme is een stroming die al verschillende bloeiperioden kent in allerlei vormen. De term vindt zijn origine als kunststroming in de jaren 50. Kunst bestaande uit simpele, grove vormen. Less is more. Ook binnen de muziek keert minimalisme terug met een repetitieve sound, korte tonen die langzaam veranderen, leidend tot een bijna hypnotiserend effect.  Ten slotte minimalisme als lifestyle. Denk aan: opruimen met Marie Kondo of het Scandinavisch minimalisme. Ruimtes met weinig spullen, geen frutsels, witte muren en een strak design. Minimalisme als lifestyle gaat verder dan rustige ruimtes en spullen wegdoen. Het gaat ook over leren dat je geen geluk creëert met spullen. Dat ervaringen dierbaarder zijn dan dingen kopen. Dat tijd ons meest waardevolle bezit is en we bewuster zouden moeten nadenken over hoe we onze tijd besteden.

Er zijn al genoeg boeken geschreven over minimalisme. Er zit inmiddels een hele ideologie achter. En er zijn ook alweer tientallen verschillende interpretaties van de stroming. We zijn het er in ieder geval over eens dat een aantal aspecten interessant zijn voor onze mentale en fysieke gesteldheid en die van onze planeet. Bij NivonJong zijn we het afgelopen jaar ook steeds bewuster omgegaan met ons koopgedrag en dat merken we. De portemonnee is zwaarder, de kledingkast leger en duurzamer, door de stad lopen is relaxter, het schuldgevoel bij onnodige aankopen verdwijnt, en er is een herwaardering voor wat je al hebt. Tuurlijk snappen we ook dat het heel lastig is radicaal het roer om te gooien. Maar met minimalistische veranderingen in je dagelijks leven kan er op den duur maximaal resultaat plaatsvinden.

Hoe dan?

We dagen jullie uit samen met ons in december mee te doen aan de Do-December-Different challenge! Elke dag een heel klein (of soms iets groter) opdrachtje die je -juist in die mega drukke, alles behalve minimalistische decembermaand- even down to earth brengt waardoor het je misschien makkelijker lukt niet door te slaan in de koopgekte of de kerststress die eigenlijk helemaal niet passen bij de echte kerstgedachte: samenzijn.

Meedoen?

Meld je aan voor 1 december via info@nivonjong.nl en ontvang het Do-December-Different schema met de dagelijkse opdrachtjes. Via #dodecemberdifferent kun je ook foto’s met ons delen over hoe jij de challenge ervaart!

Winnen!

Onder alle deelnemers van de challenge hebben we ook nog een hele leuke prijs te verloten! Wij geven 5x het boek Nature Moments, 365x tot rust komen in de natuur van Jocelyn De Kwant weg! Dit is een prachtig geïllustreerd mindful werkboek, dat aanmoedigt weer in contact met de natuur te komen.