fbpx

How-To Nivon natuurvriendenhuizen?

Als je bent opgegroeid met Nivon ben je waarschijnlijk wel eens in een natuurvriendenhuis beland en zal het concept je zeker niet vreemd zijn. Nieuw met Nivon? Dan kan het geen kwaad nog eens goed uit te leggen hoe dat nu zit met die huizen en waarom het zo leuk is er een nachtje door te brengen. Een lesje How-To natuurvriendenhuizen?

Lang lang geleden…

Als je een beetje hebt opgelet bij geschiedenis weet je dat met de uitvinding van de stoommachine een nieuw tijdperk werd ingeluid en de Industriële Revolutie in gang werd gezet. Deze Revolutie resulteerde in een groeiend aantal fabrieken. Fabrieken die werden bemand door een hele nieuwe klasse, ook wel de arbeidersklasse. Er kan gesproken worden van een nieuw maatschappelijke en sociale groep in de samenleving. Arbeiders leefden in grote woonwijken die uit de grond zijn schoten als paddenstoelen. De omstandigheden waren er echter slecht en de levensverwachting lag laag. Heel langzaam kwam er het besef dat ook de arbeidersklasse een politieke vertegenwoordiging verdiende en aan het einde van de 19e eeuw werd de emancipatie van de arbeider een doel dat langzaam haalbaar leek.

Wat heeft dit nu weer met de Natuurvriendenhuizen te maken, zul je je vast afvragen? Voor een antwoord moeten we terug naar Oostenrijk, 1907. De arbeider zag zijn werkuren iets krimpen en tegelijkertijd zijn loon en vrije tijd iets stijgen. De rijkere burgers brachten hun vrije tijd door in berghutten in de natuur, buiten de stad.  ‘De gewone arbeider’ was hier niet welkom. In 1907 werd er in Oostenrijk een berghut gebouwd waar iedereen welkom was. Het eerste natuurvriendenhuis was geboren. Nu bestond er een plek waar ook de arbeidersklasse de bergen en de natuur in kon. In de loop van de tijd groeide dit initiatief door heel Europa en waaide ook over naar Nederland. Natuurvriendenhuis Krikkenhaar in Bornerboek, Almelo was in 1928 het eerste huis in Nederland. Allemaal gebaseerd op het idee dat iedereen de natuur in zou moeten kunnen, met welk budget dan ook.

Oké maar hoe werkt het anno 2019?

Inmiddels zijn er 13 natuurvriendenhuizen verdeeld over heel Nederland en is iedereen welkom. De huizen staan in de prachtigste natuurgebieden van Nederland. Je vindt ze aan zee, op de hei of in het bos. Uniek aan de huizen is het makkelijke contact met de andere gasten. Ook speciaal: de huizen bieden een accommodatie op basis van zelfcatering. Je deelt een grote, volledig ingerichte keuken. Het enige wat jij nog meeneemt zijn de ingrediënten waarmee je een lekkere maaltijd in elkaar zet. Er is een eetzaal en sommige huizen bezitten andere ruimtes waar bijvoorbeeld een lekker boekje gelezen kan worden of ouderwets bordspelletjes gespeeld worden. Ook het terrein om de huizen biedt genoeg ruimte om lekker rond te hangen en een dagje te niksen. De huizen worden geheel gerund en onderhouden door vrijwilligers, verwacht bij aankomst een warm welkom van de huiswachten. Overnachten is erg goedkoop en nog een voordeel van je NivonJong lidmaatschap: je krijgt een goede korting! (zie de Tarieven). Daarnaast zijn alle huizen zo duurzaam en groen mogelijk.

What to do?

Er is ook zeker genoeg te doen in de omgeving van de huizen. Fietsen huren en door de duinen naar zee fietsen. Een stukje van het Pieterpad lopen. Een morning run over de hei. Een lange kanotocht maken. Kies welk huis het beste bij je wensen past! Informatie over activiteiten kun je ook verkrijgen bij de huiswacht die op dat moment het fort bewaakt.

Met wie?

Misschien ging je vroeger met je familie wel naar een Natuurvriendenhuis en komen de herinneringen aan eindeloze buiten speelsessies weer naar boven of misschien ben je er nooit geweest en is je nieuwsgierigheid nu gewekt. Maar wat moet je als jongere nu in zo’n huis? Heb je weleens gedacht je hele voetbalteam mee te nemen voor een teamuitje? Of zoeken jullie nog een locatie om de verjaardag van je 80-jarige oma te vieren met de hele familie. Dat brainstormweekend met het nieuwe bestuur waar je dit jaar in terecht komt werkt misschien nog wel beter lopend over de hei of zittend rond het kampvuur.

Dus nog even alles op een rijtje:

  • Boek met je NivonJong lidmaatschap een overnachting in een van de natuurvriendenhuizen en krijg een lekkere korting.
  • Alle huizen liggen midden in de natuur.
  • Bring Your Own Food & Drinks.
  • Verwacht geen overbodige luxe.
  • Ga lekker je eigen gang, maar weet dat je met je vragen terecht kan bij de huiswachten of de mede-gasten in het huis!

Voor een overzicht van alle natuurvriendenhuizen klik HIER.