fbpx

NivonJong goes International

Wisten jullie dat NivonJong aangesloten is bij de International Young Nature Friends (IYNF)? In het weekend van 29 en 30 juni ben ik in de trein gestapt om de internationale banden van NivonJong te versterken, kennis te maken met andere internationale Natuurvrienden-jongerenorganisaties en met nog een leuke bijkomstigheid: een natuurvriendenhuis in het buitenland bezoeken.

Mijn naam is Céline Steenbergen, sinds 1 april werkzaam als Projectleider Nivonjong op het landelijk bureau van Nivon. Ik had de eer om dat weekend namens NivonJong af te reizen naar de Extraordinary General Assembly van IYNF. Mijn internationale avontuur begon op vrijdagochtend, en route naar Frankrijk! De General Assembly, die om de twee jaar plaatsvindt, werd namelijk deze keer gehouden in Bretagne. Uiteraard vond de vergadering plaats in een mooi gelegen natuurvriendenhuis. Dit huis ligt in het kleine, afgelegen plaatsje Pénestin. De perfecte plek om kennis te maken met de andere jongeren, te vergaderen, inspiratie op te doen, te netwerken en ideeën uit te wisselen.

Eenmaal aangekomen in het natuurvriendenhuis in Pénestin ontmoette ik de andere internationale delegaties. Er waren mensen uit Duitsland, Italië, Hongarije, Macedonië, Frankrijk, Oostenrijk en zelfs Senegal. Wat een mooi internationaal natuurvriendengezelschap! Na mijn aankomst zijn we die avond gelijk een nachtduik gaan nemen in de zee. Het huis ligt immers aan het strand. We renden de zee in en overal waren er lichtjes om ons heen: zeevonk! Wat een bijzondere start van het weekend.

Op zaterdagochtend begon het dan écht; na het ontbijt kwam er een uitleg over hoe de General Assembly werkt en die middag ging de Extraordinary General Assembly officieel van start. Ik kreeg bij binnenkomst een stemkaart, zodat ik namens NivonJong een stem kon uitbrengen: één voor de ingestuurde moties en één voor de verkiezingen van het nieuwe presidentschap van IYNF. Heel interessant om te zien hoe deze internationale jongerenvergaderingen in zijn werk gaan. Die dag hebben we tot in de late uurtjes vergaderd. Op zondag vonden er verschillende workshops plaats met als thema: wat kunnen we van elkaar leren?

Wat betekent deze internationale dimensie nu voor NivonJong? En wat kunnen NivonJong en IYNF voor elkaar betekenen? Dat NivonJong lid is van IYNF heeft zeker een grote meerwaarde. Het is goed om een groot internationaal netwerk te hebben van jonge natuurvrienden. Door dit netwerk kunnen we elkaar als jongeren helpen, brainstormen over ideeën en strategieën en internationale activiteiten organiseren, zoals uitwisselingen.

De jonge natuurvrienden: op naar een mooie toekomst!

  • Céline Steenbergen