fbpx

Sustainable Student

Woon je op kamers? Grote kans dat je misschien geen dubbelglas, zonnepanelen, automatische verwarming functies, tochtstoppers en een breed pallet aan prullenbakken om je afval te scheiden gewend bent. Misschien heb je geluk met je huisbaas en wil deze meewerken aan een aantal verduurzamingen binnen het huis, maar helaas is dit niet overal het geval. Wat kun je zelf doen om je huis zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te maken en je eigen uitstoot binnen dit huis te verkleinen?

Less is More & IKEA is a bore

Door de IKEA lopen is voor sommige een feestje, anderen vinden het de hel. Onze planeet behoort absoluut tot die laatste categorie. Onthoud dat je als student vaker verhuist en dat een goedkoop bed van de IKEA een fijne oplossing lijkt, maar als je hem voor de derde keer uit en in elkaar moet zetten je het bed (en de persoon waarmee je hem weer in elkaar zet) het liefst direct bij het grofvuil wil zetten. Bespaar jezelf dit drama en bezoek de tweedehandswinkel, check markplaats, check de Gratis Ophalen facebook van jouw stad, of check de Freemi app. Als je weer gaat verhuizen kun je met de meubels die je niet meeneemt naar je volgende kamer weer iemand anders blij maken. Ook fijn, je kamer wordt zo geen kopie van only every student room ever met de Billy boekenkast of het Neiden bedframe.

Kleuren Pallet

Een bed. Een bank. Een boekenkast. Een tafeltje. Een kapstok. Een schoenenhouder. Een plantenbak. De pallet kan gerust uitgeroepen worden tot meest studentvriendelijk interieurvoorwerp. Pallets vind je in overvloed op marktplaats.

Natuurlijk luchtzuiveringssysteem

Planten zetten CO2 om in zuurstof en filteren ook nog eens de lucht. Een ruimte waar veel zuurstof aanwezig is maakt productiever en creatiever. Een plant in de slaapkamer zorgt voor meer zuurstof en verhoogt daarnaast de luchtvochtigheidsgraad. De aanwezigheid van groen is daarnaast een factor die rust creëert. Er is zelfs onderzoek gedaan naar welke planten meer lucht zuiveren en dus heel goed werken in een slaapkamer. Check het plantenmerk Ogreen, zij hebben voor je uitgezocht welke planten je in huis moet halen.

Om het dagelijks leven wat duurzamer te maken:

  • Ontdooi regelmatig de vriezer. De randen ijs in de vriezer zorgen dat het energieverbruik flink aantikt.
  • Opladers en kabels. Wist je dat het sluipverbruik van ongebruikte opladers in het stopcontact per huishouden gemiddeld 100 euro per jaar kost.
  • De verwarming hoeft écht niet op 20 graden. Bij 18 graden is het ook prima vertoeven en een goede reden om die heerlijke slobbertrui van je vader over je hoofd te trekken.
  • Geniet jij ook altijd zo van die verwarmde gang waar je binnenkomt terwijl het buiten koud is en regent? Nee hè, wij ook niet. Als je de deur binnenstapt is het sowieso al fijn om binnen en droog te zijn, maar je blijft waarschijnlijk nooit echt lang in de gang hangen. Verwarming kan hier dus gewoon uit!
  • Check de herkomst van je schoonmaakproducten. Chloor en bleek zijn zeer slecht afbreekbaar en ook de productie ervan is erg vervuilend. Investeer in duurzame schoonmaakproducten. Ook de handzeep hoeft niet in een plastic fles.
  • Over zeep gesproken. Wist je dat je tegenwoordig zo’n beetje elk douche- en shampooproduct in zeepvorm kan krijgen. Zo hoef je geen plastic flessen meer te gebruiken. Mooi meegenomen, je doet er veel langer mee. Check bijvoorbeeld Shamppobars.nl
  • Zorg dat er geen tocht door de brievenbus kan komen en zorg voor tochtwering.
  • Last but not least: save water, shower together.