fbpx

Weekendje onthaasten

Een weekend rust pakken, waarbij je een groot gedeelte van je dag stil bent en stil zit, komt bij mij niet vaak voor. Mijn weekenden zijn meestal volgepland met leuke dingen. Stil zitten is daar niet een van. Toch heb ik me eraan gewaagd tijdens het Zenweekend van NivonJong in Drenthe. Graag neem ik jullie mee in deze bijzondere ervaring, want bijzonder was het zeker.

Thee drinken in Zen Centrum Noorderpoort

We verbleven tijdens het Zenweekend bij het Internationaal Zen Centrum Noorderpoort in Wapserveen. Dit ligt een half uur rijden van de snelweg en midden tussen de akkers. Ik had dus meteen het gevoel alsof ik heel ver weg was van mijn eigen drukke leven in de Randstad.

Ondanks vroeg in de morgen waren alle deelnemers vol energie, in spanning voor wat komen gaat. We werden naar onze vrij eenvoudige maar fijne slaapkamers begeleid door één van de monniken die woonachtig is op het zencentrum. Vervolgens stond er thee klaar, want wat hebben we ontzettend veel thee gedronken dit weekend haha! Het kwam meer dan één keer voor dat iemand tijdens het mediteren toch wel heel erg nodig moest, “ja, dan moet je het even ophouden”, was het antwoord dan.

Kennis maken met meditatie

We maakten kennis met onze docent, iemand die jaren geleden in 1997 in aanraking kwam met zen en meditatie en daardoor een compleet andere leefstijl kreeg. Ze is nog steeds woonachtig in het centrum van Utrecht, maar nu niet meer journalist maar werkzaam in de Chinese alternatieve geneeskunde. Ze straalde vanaf het eerste moment rust uit. Toen we allen voor het eerst in de meditatie-ruimte kwamen zitten, werd er niet meer gepraat, iets wat je niet zou verwachten bij 15 twintigers.

Er zijn gedurende het weekend verschillende vormen van meditatie voorbijgekomen: ‘normale’-mediatie, een stilte-wandeling, ’adem’-meditatie, slaapyoga en ‘loop’-meditatie. Bij de laatstgenoemde moest je de voeten exact volgen van je voorganger, iets wat nog best wel lastig bleek! We hebben een thee-ritueel meegemaakt, waarbij in stilte en met allerlei tradities groene thee wordt gedronken.

Bewust eten

Eten tijdens dit weekend werd voor mij veel bewuster dan hoe ik het in het dagelijks leven eet. Even een broodje op de fiets komt vaak voor, maar nu heb ik elke hap bewust geproefd. Dit kwam doordat we het eerste gedeelte van de maaltijd in stilte aten. Dit lijkt ongezellig, en dat vond ik het ook. Je keert je naar binnen en eten wordt niet meer de gezellige activiteit wat het zo vaak wel is. Maar het was zeker geen vervelende ervaring, het was een bijzondere ervaring. Wanneer we dan wel weer mochten praten wist niemand echt goed wat je nou moest zeggen. Het leek wel alsof iedereen te diep in zichzelf was gekeerd en de vaardigheid om te communiceren met anderen even verleerd was.

Als ik dit weekend zou moeten samenvatten zou ik het een bijzondere ervaring noemen. Het tempo waarmee we dat weekend hebben geleefd staat erg ver af van mijn eigen leven. Iets zweveriger: het tempo waarmee de gedachtes elkaar opvolgden was langzamer dan normaal. Desalniettemin hebben we onwijs veel gedaan en geleerd. Dat roept bij mij de vraag op of het wel nodig is om zo druk te zijn om successen te boeken.

Door: Suzanne Piet