fbpx

Zero waste leven

Een maandje met zo min mogelijk plastic leven, dat heb ik geprobeerd tijdens het plasticdieet. Met grote nadruk op het woord “geprobeerd”. Want wat vond ik het lastig! Bij winkel A zitten de bananen in plastic gewikkeld en de komkommers niet en bij winkel B zit juist de komkommer in plastic verpakt en de bananen weer niet. En een brood zonder plastic verpakking heb ik bij een normale supermarkt al helemaal niet kunnen vinden. Ik denk dat ik daarvoor naar de bakker had gemoeten, maar waar vind je die nou nog? En kan ik dat wel betalen met mijn studentenbudget?

Boodschappen op de markt

Vol goede moed besloot ik mijn boodschappen op de markt te gaan doen. Groente en fruit heb ik bijna geheel plasticvrij weten te bemachtigen. Maar een stuk kaas in een kaaspapiertje, daar zit alweer in een plastic laagje in.  En zelfs al het brood op de markt bleek al voorverpakt te zijn. Dit leek ook alweer een onmogelijke missie.

De successen

Om nou te zeggen dat het helemaal succesloos verlopen is, gaat een stapje te ver. Met mijn herbruikbare thermosbeker heb ik al heel veel plastic bekertjes bespaard. En door elke dag braaf mijn broodtrommel mee te nemen, heb ik ook een stuk minder broodzakjes weggegooid. Mijn dagelijkse mueslireep is geswitcht naar een appel, een stuk gezonder en ook nog geheel zero waste. Los fruit en groente en broodjes in de supermarkt, die neem ik natuurlijk mee in mijn herbruikbare zakjes.

De toekomst

Ik zou graag wat meer zero waste willen leven. Daarom heb ik het boek Het Zero Waste Project gereserveerd bij de bibliotheek, helemaal zero waste dus. Dit boek hebben we ook verloot bij NivonJong! Zero waste wordt gelukkig steeds hipper en normaler, maar zoals je merkt, blijft het erg lastig. Willen jullie ook meer weten over zero waste leven? Lijkt een Zero Waste workshop jullie wat? We zijn benieuwd naar je mening. Let us know!

Door: Dorothee Hafkenscheid