Inspirerende Nivonner: Yulan in Sri Lanka

Ik ben Yulan, 24 jaar, net klaar met mijn master, nog niet helemaal klaar voor het grote mensen bestaan. Sinds april ben ik op reis. 1 maand in Sri Lanka en 1.5 maand in Nepal in mijn eentje. Meer van de wereld zien is in mijn ogen belangrijk voor iedereen om te beseffen op welke ongelofelijke aarde we wonen en met welke prachtige mensen we deze delen. Nivon ken ik nog niet zo heel lang, maar ik ben enthousiast over het uitdragen van dezelfde boodschap. De natuur leert ons alles en dat besef lijkt soms verdwenen onder velen in onze maatschappij.

Precies een maand geleden stond ik naar mijn chaotische klerenkast te staren. Meer dan 2.5 maand op reis met 1 backpack wat mee te nemen? Ik voelde me een groentje. Om mij heen waren al zoveel vrienden de wereld in getrokken. Deze laatste week had ik driftig al hun tips proberen te verzamelen want echt voorbereid was ik niet. Ik had heel eerlijk gezegd nog niet eens een visum en op mijn schouder zat nog de pleister van de laatste inenting.

Ik vertrok naar Sri Lanka. Het eiland ten zuid-oosten van India. Totaal onbekend gebied voor mij, ik was nog nooit in Azië geweest. Ik had nog nooit alleen gereisd. Toen ik na een lange reis boven het vliegveld cirkelde hoopte ik stiekem dat we nog een tijdje rond bleven vliegen, wat had ik daar beneden eigenlijk te zoeken, waarom doe ik dit ook alweer? Nu een maand later weet ik precies waarom. Om een cultuur te leren kennen. Een omgeving te leren kennen. Nieuwe mensen te leren kennen. Alleen te zijn en samen te zijn. De dagelijkse gang van zaken los te laten. Leren hoe de wereld soms ook anders werkt. Niet werkt. Mooier werkt. Ja hoe deze wereld anders werkt is het beste verwoord. Een dag na aankomst ontmoette ik meteen al andere backpackers en sindsdien heb ik me nooit alleen gevoeld. Het is zo makkelijk mensen te vinden waarmee je alles samen kan doen. Het alleenreizen is verre van ‘alleen’. Zoals ik al liet doorschemeren ben ik niet van het organiseren en het plannen. Go with the flow. En dit eiland leent zich hier perfect voor net als de mensen met wie ik reis.

De manier waarop het nieuws in Nederland wordt gebracht zorgt dat thuisblijvers zenuwachtig zitten te nagelbijten

Wat Sri Lanka betreft; Een week geleden had ik een hele andere blog kunnen schrijven. Over een land waarin vier verschillende religies vreedzaam samen leven. Een land dat volgende maand tien jaar vrede viert. Een land waarin ik me alleen een beetje onveilig voelde in het verkeer (maar ach dat is in Utrecht op de fiets niet veel anders). Een land waar wildvreemde mensen me uitnodigen met hun mee te dineren op hun nieuwjaarsavond, een van de grootste en meest intieme feestdagen van het jaar. Een land van eindeloze stranden, helder blauwe oceanen, uitgestrekte theeplantages, prachtige zonsop- en ondergangen, heerlijke maaltijden, olifanten, schildpadden, haaien en koraal, een brandende zon.

Eigenlijk wil ik vooral al deze dingen over Sri Lanka blijven onderstrepen. Maar ik weet dat het land sinds vorige week een oranje kleur heeft gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. En dat het misschien niet het eerste land is waar je nu alleen zal gaan reizen. Niet onterecht, er is een vreselijke dag van aanslagen geweest en er lopen hier een aantal gekken rond. De manier waarop het nieuws in Nederland wordt gebracht zorgt dat thuisblijvers zenuwachtig zitten te nagelbijten en ik vanaf hier ook heimwee voel en hun zorgen wil weghalen. Hiervoor speelde heimwee geen rol.

Ik besloot samen met mijn reisgenootjes te blijven terwijl velen om ons heen hun reis afkapte. Ik denk dat ik als ik wegvlieg uit Sri Lanka pas besef hoeveel impact de laatste week persoonlijk hebben gebracht en de opluchting om weer relaxt te kunnen verplaatsen groot zal zijn. Maar ik wil absoluut heel dik onderstrepen dat dit land 100% backpackers vriendelijk is en ook prima alleen te bereizen als vrouw. Laten we onze vingers kruizen voor een snelle terug naar normaal. Want dit land draait ook voor 75% op toerisme en zal een harde klap krijgen als dit wegvalt.

Mijn eerste maand alleen op reis heeft anders uitgepakt dan verwacht, maar gelukkig had ik weinig verwachtingen. Nu op naar nieuwe avonturen. Maar eerst mijn backpack opnieuw inpakken (hij is chaotischer dan mijn klerenkast), mijn laatste Sri Lankan roepees uitgeven, en een afscheidsduik in de zee die ik helaas moet achterlaten.

Een aantal dingen die ik leerde van het alleen reizen in een hectische situatie hier:

  • Informeer bij locals. Zij horen over de situatie in eigen taal en kennen vaak het laatste nieuws (vraag wel meerdere bronnen).
  • Blijf samen. Door er samen met mijn reisgenoten over te praten kon de grootste spanning opgevangen en gedeeld worden. Het samen reizen zorgt er ook voor dat controles door het leger, drukke plekken en nieuwe berichten in het nieuws iets minder eng werden.
  • Download een VPN app. Ik wist hier niets van, maar kennelijk kun je op deze manier met de wereld in contact blijven wanneer de social media er uit is.
  • Volg je gevoel, laat je niet bang maken, maar ben niet naïef.
  • Hou het thuisfront op de hoogte, zij zien alleen het aller ergste nieuws want zo werkt media.