fbpx

Winter T(r)ent

Nu de dagen kort zijn en je jezelf steeds vaker betrapt liever op de bank te blijven zitten met Netflix dan voor welke activiteit ook de deur uit te gaan, willen we je toch even op een nieuwe trend wijzen. Winterkamperen. Steeds meer campings openen hun terrein tijdens het laagseizoen en ook steeds meer mensen besluiten in de winter een weekendje de tent te pakken. Voor sommige campings verdienen de dagen rondom kerst en oud & nieuw al de titel hoogseizoen en worden ze helemaal volgeboekt.

Waarom juist kamperen in de winter? Voor koukleumen is het misschien niet weggelegd. Voor romantici en avonturiers wel. Een tent middenin een sprookjesachtig landschap, een laagje rijp over de natuur die in winterslaap lijkt. Drie warme truien over elkaar, kampvuurtje, thermoskannen met dampende thee, koffie of chocomel, boekje lezen vanuit je slaapzak en dit alles in de knisperende winter buitenlucht. Heel veel meer Hygge dan dit gaat het niet worden. Juist in de winter is het zo belangrijk naar buiten te blijven gaan. De zomer laat echt nog een tijd op zich wachten, een korte vakantie naar de zon valt in 2019 nauwelijks meer te verantwoorden en die koude lucht tegen je wangen is het beste medicijn tegen je winterdip. Om nog maar eens te benadrukken: kamperen hoeft niet meer te kosten dan wat je normaal in een weekend uitgeeft aan het zoveelste kerstdiner, de oud & nieuw-outfit of de fooddelivery tijdens je Netflix marathon. Dus haal de tent maar vast van zolder, zonde om die maar één seizoen per jaar te gebruiken.

Natuurlijk vraagt de winter wel om een iets uitgebreidere voorbereiding. In ieder geval een tent die niet lekt, een dik matje of luchtbed, en een (of meerdere) warme slaapzakken. Een zeil en een warm plaid om op te zitten. Droog hout voor een vuurtje. En is het nu echt aan het vriezen, denk aan een hamer zodat de haringen goed de bevroren grond in gaan.

Ook bij de Nivon natuurkampeerterreinen kun je op sommige plekken in de winter terecht. Natuurkampeerterrein het Hallse Hull tussen de Veluwe en de Uiterwaarde is het hele jaar open. Dus trek samen met de ganzen die vanuit hun broedplek in Noord-Rusland naar Nederland komen om te overwinteren, naar het oosten van het land vlakbij Eerbeek.

Ook kun je bij Kampeerterrein Morgenrood het hele jaar door terecht. Dus van die bank af, trui aan en naar buiten!