fbpx

Zen worden

Zen, yoga en mediteren, het lijkt wel weer de volgende hype te worden. Na alle dierlijke producten te laten staan, je kleding alleen nog maar tweedehands te kopen en de auto de deur uit te doen, lijkt het wel alsof je er tegenwoordig ook niet meer bij hoort als je niet dagelijks mediteert en een zen leven leidt.

Maar niks is minder waar. In het Christendom dreunen monniken al sinds de oudheid meditatief teksten op en in het Hindoeïsme en Boeddhisme reikt meditatie ook eeuwen terug. Prins Siddharta bijvoorbeeld, beter bekend als Boeddha, bereikte zo’n 400 jaar voor Christus de verlossing al mediterend onder een boom. Zen is dus niks nieuws onder de zon.

En tegenwoordig?

Naast de vele yogascholen, cursussen en Youtube filmpjes die je willen leren  mediteren, wordt deze techniek al langer in de gezondheidszorg gebruikt. Mindfulness en meditatie wordt niet voor niks als aanvulling binnen de psychotherapie aangeboden.

GGZ Nederland zette nog een aantal voordelen voor je op een rijtje: je wordt er bijvoorbeeld minder angstig van, denkt sneller, bent creatiever en geconcentreerder en het zou zelfs je hersenstructuur veranderen. Zen is dus zinvol!

Zelf zen worden

Heb je zen wel eens gegoogled? Of met behulp van Youtube een sporadische poging tot meditatie gedaan? Maar lukt het je maar niet om het in je leven te intergreren? Je bent absoluut niet de enige! Waarschijnlijk heb je gewoon een steuntje in de rug nodig. Daarom is het zeker een aanrader om mee te gaan op zenweekend!

Tijdens het zenweekend van NivonJong, in samenwerking met Zen Center Noorder Poort, leer je alle basics over zen en mediteren. Handig dus als jij wel wat zen in je leven kan gebruiken! Je leert bijvoorbeeld hoe je zittend, liggend of lopend mediteert. Een ervaren docent zal je alle achtergrondinformatie geven die je nodig hebt en natuurlijk is er volop tijd om zen zijn te oefenen. Midden in de prachtige natuur van Drenthe kan jij dus weer even helemaal tot jezelf komen tijdens het zenweekend. Lijkt je dat wel wat? Meld je dan hier aan.

Door: Dorothee Hafkenscheid

zen

Zenweekend

29-30 september 2018

Leden: €85
Niet-leden: €115

Wasperveen, Drenthe